skip to Main Content
Ondernemers Vinden Oplossingen, Ook In Tijden Van Corona.

Ondernemers vinden oplossingen, ook in tijden van Corona.

De corona crisis heeft ons nu bijna een jaar in de greep. Aan beperkingen in het dagelijks leven ontkomt niemand meer. Veel mensen werken noodgedwongen thuis en zijn bedreven geworden in het gebruik van Teams of ZOOM in het contact met collega’s, klanten en leveranciers. Dat geldt ook voor mediators: de aanvankelijke schroom voor het gebruik van videobellen is helemaal verdwenen. Het wordt steeds vaker ingezet bij mediations en werkt wonderwel ook nog eens naar tevredenheid van alle betrokken partijen.

We weten dat bepaalde groepen ondernemers harder getroffen zijn door beperkingen van de crisis, dan anderen. De overheid schiet weliswaar te hulp met Covid-subsidies en ook de Belastingdienst verleent uitstel van betaling, maar het ongemak over de financiën op korte termijn, houdt veel ondernemers dagelijks bezig. Er zijn verhalen over ondernemers die elkaar helpen: bijvoorbeeld de verhuurder van het bedrijfspand die de ondernemende huurder tegemoet komt met uitstel van betaling, de schuldverstrekker die de afbetalingstermijnen tijdelijk opschort. Zolang beide partijen dergelijke nieuwe, tijdelijke afspraken zien als een ”win-win” en het vertrouwen hebben dat er in de nabije toekomst weer geld verdiend gaat worden, komen zulke oplossingen tot stand.

Nu de crisis langer begint te duren, merk ik als mediator, dat het hier en daar tussen ondernemers begint te kraken. De wanhoop wordt groter, het wederzijds begrip kleiner en het geloof in de toekomst wankelt. De dialoog stokt en conflicten over het afbetalen van leningen, het betalen van huur, het nakomen van andere verplichtingen die voor de coronacrisis geen enkel probleem waren, komen steeds vaker voor. Zakelijke partijen vinden het moeilijker om de dialoog daarover met elkaar aan te gaan.

Als mediator help ik partijen, bij wie de relatie onder (hoog)spanning staat, met het maken van nieuwe afspraken. Ik ga met hen terug naar de oorspronkelijke intenties, kijk naar de huidige situatie, de wederzijdse belangen en probeer te kijken waar de oplossing gevonden kan worden. Ik begeleid hen in het maken van afspraken.

Het is water bij de wijn doen, aan beide kanten. Omgaan met onzekerheden en afspraken met elkaar durven maken. De meesten ondernemers zijn daartoe in staat, zo merk ik.

Back To Top